Vai jūs kādreiz esat jutušies tā, it kā jūsu finanses pārvaldītu jūs, nevis jūs pārvaldītu savas finanses? Viena no iespējām, kā gūt virsroku pār savām finansēm, ir to automatizēšana. Šai opcijai ir vairākas priekšrocības – tā samazina jūsu stresu, ietaupa jūsu laiku, kā arī pierāda apgalvojumu, ka jo mazāk lēmumu cilvēks katru dienu pieņem, jo labāk, bet tas jau ir atsevišķs stāsts. Reti kurš runā par finanšu automatizācijas mīnusiem, kas visbiežāk ir saistīti ar nemanāmiem naudas izdevumiem, kas laika gaitā kļūst pamanāmi. Tomēr finanšu automatizācijai ir arī citi mīnusi, par kuriem arī turpinājumā runāsim.
  1. Nesekošana savas naudas plūsmai Pirms jūs nolemjat par labu automātiskajiem maksājumiem, apziniet visus veicamos maksājumus. Kādēļ? Ja jūs akceptējat automātisko maksājumu veikšanu pirms maksājumu mērķu apzināšanas, jūs varat gan pārmaksāt, gan ieslīgt kredītsaistībās, ja izmantojat kredītkarti vai kredītlīniju. Risinājums: pirmkārt, pārbaudiet, vai jūsu bankas kontā ir naudas līdzekļi. Otrkārt, nokārtojiet, lai visi rēķini tiktu piestādīti jums vienā datumā, kas seko aiz algas dienas. Tikai pēc šīm darbībām automatizējiet savu rēķinu apmaksu.
  2. Nepareizu ienākumu iekļaušana budžeta plānā Vai jums šķiet, ka saņemat vienādu algu katru mēnesi? Varbūt jā, bet varbūt arī nē. Neregulāri ienākumi var ieviest nevēlamas izmaiņas jūsu finanšu plānos, it īpaši tad, ja strādājat darbu, kas atkarīgs no komisijām, sezonas u.tml. mainīgiem apstākļiem. Risinājums: pareizākais lēmums būtu iekļaut budžeta plānā jūsu ienākumu zemāko slieksni nevis augstāko, pārvērtējot savu reālo ienākumu apmēru.
  3. Savu finanšu nepārvaldīšana Savu finanšu automatizēšana nenozīmē to, ka jūs par tām varat aizmirst. Arī pēc finanšu automatizācijas vajadzētu turpināt sekot līdzi savām finansēm, lai būtu droši, ka esat ceļā uz savu finansiālo mērķu sasniegšanu. Dažas no jomām, kurām jūs līdz ar savu finanšu automatizēšanu, iespējams, plānojat izslēgt no pārvaldīšanas, ir kredītkartes paziņojumi, kredītkartes noteikumi un nosacījumi, ienākumu un izdevumu balansēšana, iekrājumu palielināšana, investīciju pārskatīšana. Risinājums: nepārtrauciet sekot līdzi iepriekš minētajām lietām.
  4. Labāku piedāvājumu nemeklēšana Vai jūs esat tie, kas vienmēr meklē izdevīgākos piedāvājumus? Ja nē, tad varbūt jums vajadzētu tādiem būt. Labāku piedāvājumu meklēšana attiecas kā uz, piemēram, krājkontiem, tā arī uz depozītiem. Protams, tās nav vienīgās jomas, kurās vajadzētu meklēt arvien labākus piedāvājumus – tas attiecas arī uz apdrošināšanu, kredītiem un pat telekomunikāciju pakalpojumiem. Risinājums: ierakstiet kalendārā vai uzlieciet atgādinājumu telefonā, ka, piemēram, vienu reizi gadā ir nepieciešams salīdzināt sev interesējošo pakalpojumu izmaksas, izvēloties sev izdevīgāko.
  5. Finanšu automatizēšanas neuzlabošana Neļaujiet faktam, ka jūs jau esat automatizējuši savas finanses, atturēt jūs no jaunu automatizēšanas veidu apzināšanas un citu metožu apgūšanas, kas varētu uzlabot jūsu finanšu sistēmu. Risinājums: vienu reizi gadā ieviesiet finanšu dienu, kurā varētu izstudēt aktualitātes vai jaunumus savas finansiālās sistēmas uzlabošanai. Tāpat visa gada garumā periodiski lasiet tematiskos rakstus gan drukātajos, gan elektroniskajos medijos. Galvenais ir pastāvīgi zināt, ko jūs vēlaties uzzināt un panākt, nevis veikt izpēti tikai izpētes pēc. Izpēte sākas ar savu finansiālo mērķu apzināšanos un noteikšanu.
Ja jūs izvēlaties automatizēt savas finanses, galvenais ir neaizmirst par savām finansēm! Cerams, ka šī informācija palīdzēs jums labāk automatizēt savas finanses un veiksmīgi sasniegt savus finansiālos mērķus.