Jebkuri pēkšņi un, ja tā varētu sacīt, lieki ienākumi sākotnēji ikvienā izraisa nepārvaramu vēlmi iegādāties kaut ko tādu, kas apmierinātu jau sen lolotas vēlmes vai vajadzības. Protams, tas ir visvienkāršākais, tomēr, jāatzīst, ne pārdomātākais solis, jo tas apmierina mirkļa iegribas, bet nākotnei nekādu finansiālu ieguldījumu nesniedz. Kā gudri un stratēģiski iztērēt liekos līdzekļus, lai tie sniegtu labumu ne tikai šodien, bet arī rīt? Piemēram, saņemot pēkšņu algas paaugstinājumu, mums rodas lielākas vai mazāks finanšu līdzekļu rezerves, kuras iepriekš mums nav bijušas un kuras iespējas novirzīt daudz un dažādiem mērķiem. Jautājums – kādiem mērķiem?

Ieguldījums nekustamajā īpašumā

Maz ticams, ka kādam algas paaugstinājums var būt tik liels, ka pēkšņi var atļauties iegādāties kādu nekustamo īpašumu vai zemi, taču visādi var būt, jo, kā zināms, algu līmeņi un līdz ar to arī algu paaugstinājumi ir dažādi – citiem tie ir mērāmi dažos simtos eiro, bet citos tie sasniedz pat vairākus tūkstošu eiro. Atgriežoties pie nekustamā īpašuma vai zemes iegādes, liekos finanšu līdzekļus var ieguldīt tajos un nodarboties ar to īri, pastāvīgi iegūstot tā saucamos pasīvos ienākumus, kamēr vien īpašums tiek izīrēts.

Noguldījums krājkontā

Liekos finanšu līdzekļus var noguldīt arī kādas bankas krājkontā, kurā, veicot konkrētas un regulāras iemaksas, gada laikā veidojas kāds procentuāls finanšu līdzekļu pieaugums, kas rodas finanšu un kapitāla tirgus manipulāciju rezultātā. Izmantojot krājkonta sniegtās priekšrocības, tiek iegūti divi labumi, proti, no krājkonta tiek izņemta lielāka summa līdzekļu nekā sākotnēji tiek tajā ieguldīta, kā arī krājkontā finanšu līdzekļi atrodas drošībā, tā teikt, neatrodas rokas stiepiena attālumā, lai tos kādā vājuma brīdī ātri un vienkārši neiztērētu, tomēr krājkonts pieļauj līdzekļu izņemšanu no tā jebkurā klientam vēlamā brīdī.

Iemaksas 3. pensiju līmenī

Tā vien šķiet, ka jebkuram vajadzētu sākt uzņemties iniciatīvu un par savu vecumdienu finansiālo nodrošinājumu sākt domāt pašiem, nelolojot liekas cerības uz valsts finansiālo atbalstu vecuma pensijām, kuras tiks izmaksātas tikai pēc vairākiem gadu desmitiem. Mūsdienās ikviens jau tagad var sākt rūpēties par to, lai, sasniedzot pensijas vecumu, nebūtu jāiztiek tikai ar valsts nodrošināto 1. pensiju līmeņa pensiju, daļu savu sociālo iemaksu iemaksājot 3. pensiju līmenī. Iemaksas var veikt pati persona vai tās darba devējs. Iemaksas 3. pensiju līmenī nodrošina papildus finanšu līdzekļus, kurus, sasniedzot pensijas vecumu, iespējams saņemt paralēli 1. pensiju līmeņa pensijai.